Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Další dny přinesou velmi proměnlivé počasí

9. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 11:01 9. 3. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V následujících sedmi dnech se bude střídat teplé a chladné počasí. Další dny přinesou velmi proměnlivé počasí Zdroj fotografie: 123rf

Naše území budou v následujících dnech ovlivňovat jednotlivé frontální systémy, které budou spojeny s talkovými nížemi. Tlakové níže budou relativně rychle procházet severně od našeho území. Teploty se budou odvíjet od toho, zda budeme ležet v teplém nebo chladném sektoru dané tlakové níže. 

V pátek bude naše území ležet v teplém sektoru tlakové níže se středem nad Polskem. Čekat tak můžeme příliv teplého vzduchu od jihozápadu, což bude znamenat příjemné jarní teploty mezi 9/13 °C, na jižní Moravě ojediněle až 15 °C. Místy se však musíme spokojit s deštěm. K večeru nás od severozápadu začne přecházet studená fronta, za kterou se ochladí a na hory se vrátí sněhové vločky. 

V sobotu, za studenou frontou, čekáme příliv chladnějšího a vlhčího vzduchu od severozápadu. Naměříme tak mnohem nižší teploty než v pátek, většinou mezi 1/5 °C a přidají se na většině území sněhové přeháňky, v polohách pod 300-400 m se bude jednat o srážky dešťové nebo smíšené. V silnějších přeháňkách můžeme očekávat také krupky nebo menší kroupy. 

Chladnější počasí vydrží ještě v neděli, ale už v noci na pondělí se obnoví příliv teplého vzduchu od jihozápadu, protože se dostaneme do teplého sektoru další tlakové níže. Teplota tak v pondělí opět vyskočí na 9/13 °C. Teplé počasí bude pokračovat do úterý, avšak v noci na středu nás opět od severozápadu přejde studená fronta, za kterou se ochladí.   

Po středě modely počítají s pravděpodobným ustálením počasí, ale zde existuje už větší variabilita u jednotlivých modelových výstupů a předpověď na druhou polovinu příštího týdne se bude zpřesňovat.  



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024