Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejstudenější rána této zimy, Šumava měla skoro -30 °C!

8. 2. 2023 | Poslední aktualizace: 09:05 8. 2. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Příčinou bylo vyjasnění, nyní už se bude oteplovat Nejstudenější rána této zimy, Šumava měla skoro -30 °C! Zdroj fotografie: 123rf

Nejnižší teploty naměřené v této zimě hlásí v posledních dnech Šumava. V úterý ráno bylo na stanici Kvilda-Perla extrémních -29,8 °C! Klasická mrazová kotlina byla sice nejstudenějším místem, ale extrémní mráz panoval i na dalších lokalitách a to nejen na Šumavě. Minima okolo -25 °C byla nahlášena také z Jizerky, Orlického záhoří či Jelení v Krušných horách, tedy dá se říci, že mrzlo napříč republikou. Mimo hory byla ranní minima výrazně mírnější, ale i tak výrazně mrzlo a denní teploty se pohybovaly okolo -10 °C

Středeční ráno bylo jen o chlup teplejší, resp. v Čechách byly teploty opět velmi mrazivé, ale o něco vyšší jsme zaznamenali na Moravě (ze místy minima nepoklesla pod -5 °C). Mrazové kotliny v Čechách znovu ohlásily mráz pod -20 °C, stanice Kvilda-Perla zase vyhrála, tentokrát "jen" s -28 °C. Znovu silně mrzlo i v Jizerských, Orlických a Krušných horách. Zatímco v těchto místech šlo o nejstudenější noci této zimy, v nižších polohách tak tak úplně neplatilo. Zde byly nižší teploty často zaznamenány už v polovině prosince. 

Pod vlivem tlakové výše nad střední Evropou se v našem regionu v minulých dnech vyjasnilo, a k tomu zde ještě přetrvávala studená vzduchová hmota. Silné mrazy hlásí z posledních dnů i okolní země, zejména na východ a jihovýchod od nás. Také na Slovensku naměřili četné dvacetistupňové mrazy, takto nízké teploty pak zažil i Karpatský oblouk, tedy zejména Rumunsko. V dalších dnech se budou noční a ranní mrazy už výrazně zmírňovat. Je pravděpodobné, že v tomto roce šlo o poslední takto silný mráz.



Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024