Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pátek večer zasněží, ale sníh brzy odtaje

1. 12. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 12. 2022 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mikuláš bude chodit při teplotách výrazně nad nulou V pátek večer zasněží, ale sníh brzy odtaje Zdroj fotografie: 123rf Ve čtvrtek se v Česku trochu překvapivě trochu vyjasnilo nad velkou částí Česka, ale na delší dobu jsou to poslední sluneční paprsky. Před námi je totiž dlouhá série dní s velkou oblačností, nebo přesně řečeno dnů, kdy by mělo převažovat zcela zataženo. V pátek nás bude od jihozápadu ovlivňovat frontální systém, na kterém začne v odpoledních hodinách na jihu Česka sněžit, během večera se sněžení rozšíří i na větší část zbytku republiky. Jelikož očekáváme teploty kolem nuly, ve vyšších polohách spíše pod nulou, měl by se sníh na zemi i udržet. Místy ale může jít o mrznoucí déšť, kde by se vytvářelo pak náledí. 

Ale nenechme se vylekat. Sněžení bude hodně slabé, takže očekáváme jen poprašek sněhu, nebo maximálně 1 až 2 centimetry během noci na sobotu. V druhé polovině noci na sobotu by sněžení mělo už zcela vymizet. V průběhu soboty pak v polohách do 500 metrů nad mořem půjdou teploty už během dopoledne nad nulu a sníh proto rychle roztaje, denní teploty budou okolo +3 °C. V neděli už čekáme denní teploty okolo +5 °C při stále zatažené obloze.

Na začátku příštího týdne bude chodit Mikuláš a nemusí se bát, že by umrznul. Také v pondělí se budou denní teploty pohybovat okolo +5 °C při nadále zatažené obloze, nečekáme žádné srážky. Zřejmě se takový typ počasí protáhne i do dalších dní, ale období od 6. prosince dále vidíme velkou nejistotu z hlediska dalšího vývoje. Na tyto dny bude třeba předpověď ještě upřesnit.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024