Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobotní den byl velmi studený, často mrzlo i odpoledne

20. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 11. 2022 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Naplno se projevil příliv studeného vzduchu Sobotní den byl velmi studený, často mrzlo i odpoledne Zdroj fotografie: 123rf

První polovina listopadu byla ve znamení mírného podzimního počasí s teplotami občas i přes 10 °C. Od pátku se ale začalo citelně ochlazovat a právě sobota přinesla velmi nízké odpolední teploty. 

Odpolední teploty byly na většině území mezi -4 °C a 0 °C, nepatrně nad nulu se teplota dostala na některých místech v nížinách. Ve vyšších polohách bylo ještě chladněji, například na Vysočině ve výšce nad 700 m bylo odpoledne čtyři až pět stupňů pod nulou. Za to by se nemusel stydět ani leden. Velmi mrazivo bylo na severních horách, na hřebenech teplota kolísala kolem -10 °C, teplejší ale byla Šumava.

Zimní ráz počasí doplňoval na mnoha místech i sníh, i když často jen ve formě poprašku nebo slabé pokrývky do 2 cm. Více sněhu je hlavně na horách, v jižních Čechách a částečně na Vysočině. Nejvyšší pokrývkou se aktuálně pyšní Šumava, kde na hlavním hřebeni leží kolem 20 cm vysoká pokrývka. 

V sobotu večer bylo na řadě míst v severní polovině území jasno a teploty zde klesají hluboko pod pod mrazu. Na několika místech se již teplota dostala k -10 °C, výjimečně i pod -15 °C (Orlické Záhoří)



Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024