Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po zimním víkendu se v příštím týdnu opět oteplí

18. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 11. 2022 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty se vrátí nad 5 °C Po zimním víkendu se v příštím týdnu opět oteplí Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Aktuální víkend přináší vpád chladného vzduchu od severovýchod. V sobotu se poprvé v této sezoně objeví celodenní mrazy, a to hned na celém území. Zejména na jihu Čech bude ještě během soboty poměrně vydatně sněžit a napadne tedy významná sněhová pokrývka. Může jít dokonce až o 10 cm nového sněhu, sněžení bude ustávat až v noci na neděli. V severní polovině Čech už v sobotu sněžení nečekáme, ale zase se tu pak v noci na neděli výdazně ochůadí díky vyjasnění. Ranní nedělní teploty by pak klesaly i k -10 °C.

Během neděle očekáváme denní teploty okolo nuly,  i když na severu Čech půjde spíše o celodenní mrazy, tedy druhý den za sebou. Místy bude panovat nízká oblačnost, jinde se zase vyjasní - půjde o poměrně komplikovaný den z hlediska výskytu oblačnosti. V noci na pondělí pak už se bude oteplovat s tím, jak k nám přijde teplá fronta. Na ní se objeví další srážky. které budou naopak přecházet ze sněžení do zpátky deště. V pondělí tak už očekáváme velkou oblačnost a místy déšť s teplotami okolo +5 °C.

Příští týden by tak měl být zase typicky listopadový, s teplotami nad nulou, minimálně okolo +5 °C, nebo i vyššími, může být až 8 °C. Oblačnost bude spíše velká, což je ale pro listopad naprosto typické. Srážky čekáme také typicky listopadové - sice jen občasné a slabé, ale vlastně bude stále mokro ve spojení s mlhami. Stávající vpád studeného vzduchu se sněhem je tak spíše jen dočasnou krátkou epizodou, která nás upozorňuje na to, že zima už se opravdu blíží. 





Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024