Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kanadu zasáhne ex-hurikán Fiona, na Floridu míří bouře Ian

24. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 9. 2022 | Michael Matějka,meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nad Atlantikem se momentálně pohybuje několik tropických bouří Kanadu zasáhne ex-hurikán Fiona, na Floridu míří bouře Ian Zdroj fotografie: 123rf

Východní provincie Kanady se připravují na úder bouře Fiona, která už před několika dny zasáhla Portoriko a Dominikánskou republiku. Poté, co opustila karibské ostrovy, tak nad mořem nabrala sílu, dosáhla intenzity hurikánu 3. kategorie a zamířila směrem ke kanadským břehům v oblasti Nova Scotia. Během postupu do severních šířek sice ztrácí typické rysy hurikánu a mění se v mimotropickou bouři, ale stále má dost energie, aby napáchala rozsáhlé škody.

Mezi nebezpečné doprovodné jevy patří vítr o rychlosti až 150 km/h a silné deště. Napršet může až 250 mm, hrozí tak i přívalové povodně. Místní se obávají, že následky budou horší než při hurikánu Dorian z roku 2019. 

Další bouře, která se nyní nachází v centrálním Karibském moři se jmenuje Ian a očekává se, že do pondělního rána dosáhne síly hurikánu. V úterý podle aktuálních prognóz přejde přes západní část Kuby. Poté, co se opět dostane nad teplou mořskou vodu, dál zesílí a zamíří na sever. Pokud vyjdou současné předpovědi, tak by ve čtvrtek mohl zaháhnout i Floridu. Předpověď ale budou meteorologové z amerického Národního centra pro hurikány dál upřesňovat.



Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024
Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024