Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Japonsko zasáhl supertajfun Nanmadon

20. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 9. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Za dva dny napršelo to, co v Praze za celý rok Japonsko zasáhl supertajfun Nanmadon Zdroj fotografie: 123rf

Nejsilnější tajfun posledních desetiletí, tak minimálně v části Japonska označují tropickou cyklonu, která dostala jméno Nanmadon. Zatímco v Karibiku je letošní sezona relativně klidná (i když v průběhu září se už přece jen aktivita zvýšila), tak Tichý oceán letos servíruje jeden tajfun za druhým a Nanmandon se z nich stal zatím nejsilnějším. Ke vší smůle, svou trasu si vybral přímo na japonské ostrovy...

Japonsko bylo o víkendu z jeho příchodu tak vystrašeno, že úřady doporučily evakuaci 9 milionům lidí, především na ostrově Kjúšú! Hrozby se naplnily v neděli, když oblast zasáhly nárazy větru přesahující 200 km/hod. Zemřeli minimálně 4 lidé a zhruba 100 jich bylo zraněno, což jsou relativně dobrá čísla na to, o jak silný tajfun šlo. Japonci jsou totiž na podobné spouště zvyklí. Tajfun nad pevninou rychle slábl, ale přinesl vydatné srážky prakticky do celého Japonska.

Na ostrově Kjůšú naměřili srážkové úhrny kolem 400 mm, lokálně až 500 mm za dva dny. To odpovídá srážkovým úhrnům za celý rok například v Praze! Takto vydatné deště způsobují v kopcovité zemi, jakým Japonsko je, velkou hrozbu sesuvů půdy, ke kterým skutečně docházelo a stále ještě dochází. 350 tisíc domácností zaznamenalo výpadek elektřiny, u 140 tisíc šlo o delší odstávku vlivem spadaných stromů. Škody se nyní odstraňují, lokálně šlo o nejsilnější tajfun za několik posledních desetiletí.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024