Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V září zasáhlo tání neobvykle velkou část Grónského ledovce

12. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 9. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Začátek září 2022 přinesl teplé počasí nad Grónský ledovec, což vedlo k jeho rozsáhlému tání. V září zasáhlo tání neobvykle velkou část Grónského ledovce Zdroj fotografie: 123rf

V září 2022 roztály v rámci Grónského ledovce relativně rozsáhlé oblasti. Někteří vědci se domnívají, že rozsáhlé tání na konci období tání by mohlo negativně ovlivnit množství ledu i v příštím roce. V podstatě se jedná o největší zářijový vrchol tání ledovce od začátku pozorování, tedy od roku 1979.

Období tání v Grónsku obvykle trvá od května do začátku září. Sezóna 2022 začala relativně pomalým táním, a to díky podprůměrným teplotám vzduchu v květnu a v červnu. Tání pak pokračovalo pomalejším tempem celé léto, avšak v polovině července došlo k prudkému zrychlení tání. Dne 18. července, kdy dosáhlo tání svého letošního prvního vrcholu, zasáhlo tání asi 688 000 kilometrů čtverečních povrchu ledovce.

Dále pak teplé období začátkem září znamenalo další výraznou událost tání Grónského ledovce. Největšího vrcholu dosáhlo zářijové tání dne 3. září a zasáhlo zhruba 592 000 kilometrů čtverečních povrchu ledovce. Tato událost představuje druhý největší vrchol tání sezóny 2022 a dosud největší zaznamenaný zářijový vrchol tání od roku 1979. Události tání takového rozsahu jsou v září nepravděpodobné, protože teploty zde již obvykle klesají kvůli menší insolaci.

Tuto událost rozsáhlého zářijového tání Grónského ledovce způsobil povětrnostní systém, který přivedl teplý a vlhký vzduch nad ledovec. Teploty zde pak přesáhly bod mrazu, což umožnilo tání.

Asi 1,7 mil. čtverečních kilometrů Grónska je pokryto Grónským ledovcem. Jedná se o druhý největší ledovcový štít hned po Antarktickém ledovcovém štítu. Ledovec zde získává hmotu díky velké akumulaci sněhu a ztrácí ji povrchovým táním a odtokem, telením atd. Vzhledem k tomu, že teplota vzduchu a vody v posledních desetiletích vzrostla, úbytky hmoty ledovce převýšily její zisky, což přispělo ke zvýšení hladin moří.

 



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024