Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobotní bouřka poničila Jeseník nad Odrou

11. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 9. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
O víkendu se vyskytovaly přeháňky a bouřky. Na některých místech byly i intenzivnější a přinášely silný vítr, přívalové srážky a kroupy. Sobotní bouřka poničila Jeseník nad Odrou Zdroj fotografie: 123rf.com

Bouřky se vytvářely v přílivu chladnějšího a vlhčího vzduchu od severozápadu, který k nám proudil po zadní straně tlakové níže se středem nad Pobaltím. Bouřkám se dařilo díky vysoké vlhkosti a dostatečnému množství energie v atmosféře pro rozvoj konvekčních proudů. 

Asi největší škody napáchala sobotní bouřka v Jeseníku nad Odrou, což je vesnice nedaleko Nového Jičína. Při bouřce se zde vyskytl silný vítr, který strhával střešní tašky, lámal stromy a větve a odnášel předměty ze zahrad. Podle svědků vítr zvedl i zahradní domek nebo trampolínu. 

Podle charakteru škod se mohlo jednat i o slabé tornádo, to je však nutno ještě ověřit na základě terénního šetření v zasažené lokalitě. Na zbytku republiky škody způsobené větrem nebyly hlášeny. Bouřky přinášely také kroupy, například v Novém Jičíně byly v sobotu registrovány kroupy o velikosti 2-3 cm.  



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024