Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Silné bouřky na severu Čech

16. 8. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 8. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kolem České Lípy spadlo před 60 mm srážek Silné bouřky na severu Čech Zdroj fotografie: 123rf Pondělní bouřky byly poměrně zajímavé v tom, že se vyskytovaly po celé republice, ale současně byly natolik lokální, že zhruba polovina území nedostala z nebe ani kapku vody. V každém českém kraji se objevila jak místa, kde pršelo, tak i místa, kde ani nekáplo. Dokonce i v rámci Prahy! Místa s výskytem přívalového deště a místa zcela beze srážek od sebe mnohde dělilo jen pár kilometrů. Taková míra lokálnosti bouřek se vyskytuje jen zřídka.

Nejsilnější bouřky se objevily v okolí České Lípy, v samotném okresním městě naměřili meteorologové úctyhodných 60 mm srážek, nedaleko ležící Mimoň měla 64 mm vody. Naprostá většina srážek spadla za dvě hodiny, jde přitom o úhrn běžný za celý měsíc. Z jiných regionů bylo nejvíce hlášeno z Hradce nad Svitavou, zde 39 mm. Obecně platí, že už úhrny nad 30 mm jsou nebezpečným přívalem srážek. 

Bouřky svou lokálností částečně zmírnily sucho na konkrétních místech, ale srážky to byly velice neefektivní, většina odtekla do potoků a řek a do půdy se vsáklo minimum. Na úterý ani středu se srážkami nepočítáme. Další přijdou pak asi ve čtvrtek na studené fronty. Také ty by mohly být lokálně velmi vydatné...



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024