Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pátek až 36 °C, následně bouřky a desetistupňové ochlazení

5. 8. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 8. 2022 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Víkend a počátek týdne přinesou teploty kolem 24 °C. V pátek až 36 °C, následně bouřky a desetistupňové ochlazení Zdroj fotografie: 123rf

Aktuálně do Česka proudí velmi teplý vzduch od jihu, ve kterém budou teploty během pátečního dopoledne rychle stoupat, což předznamená vysoká denní maxima mezi 32 °C a 36 °C, v nejteplejších místech Čech a jižní Moravy se nedá vyloučit i překročení 37 °C. Od západu ale bude postupně přibývat oblaků a v Čechách se místy objeví přeháňky a bouřky.

Během noci na sobotu budou srážky postupovat dál na východ a do rána by tak mělo zapršet na většině území. Lokálně může v bouřkách spadnout i přes 30 mm. Jak před pátečními vysokými teplotami, tak před bouřkami varuje aktuální výstraha.

V sobotu přes den dojde naopak od severozápadu k ubývání srážek a později i oblačnosti. Teploty už budou výrazně nižší, jen mezi 22/26 °C. Mírné letní počasí s maximy 21 °C až 27 °C nás bude provázet i v neděli a na počátku dalšího týdne. Oblačnost bude pravděpodobně proměnlivá, v průměru by mělo být polojasno až oblačno. Většina modelů počítá v těchto dnech s minimálními nebo žádnými srážkami, ale zůstává malá pravděpodobnost četnějších srážek hlavně na Moravě v úterý nebo ve středu. Druhá polovina týdne by měla přinést opět vyšší teploty, o víkendu aktuálně počítáme s maximy kolem 30 °C.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024