Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kolik při vydatných srážkách zatím napršelo?

25. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 6. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Především Čechy a Českomoravskou vrchovinu během pátku a noci na sobotu ovlivnila zvlněná studená fronta, která přinesla bouřky a následně vydatné srážky. Kolik při vydatných srážkách zatím napršelo? Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Již při pátečním odpoledni se začaly vytvářet první bouřky, které lokálně přinesly srážkové úhrny i okolo 20 mm. Následně v podvečer přešel Šumavu pás velmi intenzivních bouřek, který postupoval směrem do Čech a na Českomoravskou vrchovinu. V těchto bouřkách napršelo během krátké doby až 30-40 mm srážek. Například stanice Boubín-vrchol zaznamenala 42 mm za 30 min. 

Pás bouřek se postupně přesouval na severovýchod a postupně slábl (protože přišel o dynamickou podporu vznikající tlakové níže na pomezí Jihočeského a Plzeňského kraje), ale bouřky především v jižních a středních Čechách se transformovaly do vrstevnaté oblačnosti, která nadále přinášela trvalé a vydatné srážky. Zde lokálně napršelo 70-80 mm, v Praze a v jejím okolí spadlo i přes 100 mm. Nyní stále prší v severní části Středočeského kraje a v Ústeckém kraji, takže zde budou srážkové úhrny ještě přibývat. 

Na intenzivní srážky reagovaly i vodní toky. Okolo páteční 21. hodiny došlo na Lužické Nise k dosažení 1. SPA. Během noci došlo k zvedání hladin především menších toků v povodí Vltavy. K dosažením SPA došlo po ranních intenzivních srážkách v okolí Prahy. 3. SPA byl překročen na Botiči v profilu Jesenice-Kocanda a na Pitkovickém potoce v profilu Kuří. 

Během soboty bude docházet k postupnému slábnutí a ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Během dne se pak mohou vyskytnout místy přeháňky, ojediněle i bouřky, především v severovýchodní polovině území.  



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024