Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kolik srážek zatím v červnu napršelo?

22. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 6. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážky v Česku jsou zatím rozloženy nerovnoměrně v prvních třech červnových týdnech. Kolik srážek zatím v červnu napršelo? Zdroj fotografie: 123rf

Červnové úhrny srážek se na jednotlivých místech v České republice odvíjejí od toho, zda se v dané lokalitě vyskytly bouřky či nikoli. Nejméně srážek zatím registrujeme v severozápadní polovině Čech. Zde na některých místech spadlo i míň než 20 mm srážek, a to především v Karlovarském a Ústeckém kraji. 

Naopak nejvíce srážek zatím napršelo na Šumavě, především v její severozápadní části a také v jihovýchodní části Moravskoslezského kraje. Na těchto místech napršelo i přes 100 mm, někde i přes 120 mm.  

Můžeme zde zmínit extrémní srážkovou událost z Frýdku-Místku z 9. 6. 2022. Zde během velmi krátké doby napršelo až okolo 100 mm srážek. Tyto srážky způsobily lokální povodně v této oblasti a vyplavily zahrádkářskou kolonii. Srážky byly způsobeny jevem, který označujeme jako back building. To znamená, že se bouřky propagují proti směru proudění a zdánlivě tak zůstávají na jednom místě. Ve skutečnosti tak Frýdek-Místek přešlo několik bouřek, které vznikaly na jeho jižní straně, pak jej přešly a rozpadávaly se na jeho severní straně. 



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024