Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Západní Evropa se peče, Francie hlásí čtyřicítky

19. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 6. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vysoké teploty hlásí také sousední Německo Západní Evropa se peče, Francie hlásí čtyřicítky Zdroj fotografie: 123rf.com Léto naplno ovládlo Evropu, v posledních dnech se výrazně projevila horká vlna v jihozápadní části kontinentu. V sobotu zaznamela mimořádně vysoké teploty především Francie, kde bylo na mnoha místech překročeno 40 °C, což se i v této zemi stává velmi vzácně a jde už o pořádná vedra. Nejvýše teploty stoupaly na jihozápadě země, kde v městečku Biarritz dosáhla teplota až na neuvěřitelných 42,9 °C! Jde o nejvyššší teplotu, která kdy byla v tomto místě zaznamenána a jen půl stupně chybělo k překonání absolutního francouzského rekordu!

Vysoké teploty panovaly na většině země, přes 40 °C se teplota dostala i ve známém velkém městě Bordeaux. Paříž zaznamenala "jen" 34 °C, ale i to je nezvykle hodně na červen pro tuto metropoli. Pokud bychom se podívali do okolních zemí, tak ještě o něco výše než ve Francii vystupují teploty ve Španělsku. V pátek byly vysoké na jihu země, také přes 40 °C, ale tam jsou na to trochu zvyklí. Daleko víc překvapiloextrémní vedro v sobotu na severu Španělska, kde San Sebastian zaznamenal 43,5 °C! Na 37 °C vystoupily teploty v sobotu v Německu. Ale zde, stejně jako u nás, bude ještě tepleji v neděli.

Extrémní vedra ve Francii působí velké problémy, na želenici se taví koleje, lidé kolabují. Příliš se nemají šanci ochladit ani v noci, když na severovýchodě země v noci na neděli teploty vůbec neklesaly pod 25 °C. Tam, kde funguje klimatizace, silně roste spotřeba elektřiny, která je nyní vemi drahá. Lidé bez klimatizace trpí mimořádnou vlnou veder. Naštěstí, v neděli už vedra v západní části Evropy ustupují, stěhují se do Evropy středí. U nás v Česku vrcholí právě v neděli. V pondělí přijde úleva i k nám do Česka.

Pokud bychom se chtěli ochladit, museli bychom logicky na sever Evropy, nyní na severu Norska a Finska mají denní teploty pouze kolem 7 °C. To je i na tuto oblast naopak docela velká zima pro druhou půlku června.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024