Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Klíšťata jsou velmi aktivní, vhodné podmínky mají i komáři

5. 6. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 6. 2022 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Aktivita klíšťat je na většině území na nejvyšším stupni Klíšťata jsou velmi aktivní, vhodné podmínky mají i komáři Zdroj fotografie: 123rf.com

Dnes se opět podíváme na aktivitu klíšťat na území České republiky a tentokrát se zaměříme i na podobně "oblíbené" komáry. Podle aktuálních údajů ČHMÚ bude v pondělí aktivita klíšťat na většině plochy České republiky na nejvyšším, pátém, stupni. Ostrůvkovitě se setkáváme se čtvrtým stupněm aktivity, v horských oblastech ojediněle se třetím. 

Největší riziko napadení klíštětem je v listnatých a smíšených lesích s bylinným podrostem. Podobně nebezpečné jsou různé křoviny a vysoká bylinná vegetace u vodních toků. V těchto biotopech bychom se při pátém stupni aktivity klíšťat měli pohybovat jen po zpevněných cestách, používat repelent a po cestách do přírody se prohlédnout a odstranit nalezená klíšťata.

V průběhu pondělního dne budou příznivé podmínky i pro létání komárů. Jejich index se bude pohybovat převážně na čtvrtém, případně třetím stupni z taktéž pětibodové škály. Komárům vyhovuje teplé počasí bez silného větru a s vysokou vzdušnou vlhkostí. V úterý by aktivita komárů měla slábnout. To stejné platí v centrální části republiky i u klíšťat. V následujících dnech se ale opětovný nárůst aktivity nedá vyloučit.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024