Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku poprvé 30°C, večerní bouřky provázel silný vítr

20. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 5. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Premiantem se stala stanice v Českých Budějovicích V Česku poprvé 30°C, večerní bouřky provázel silný vítr Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Předpověď na pátek byla trochu nejistá a nakonec se ukázalo, že vyšla jen částečně. Co se týče teplot, tam to byla trefa - maximální teploty se přesně vešly do očekávaného rozmezí 26/30 °C s tím, že poprvé došlo k překonání tropické hranice 30 °C! Ale jen těsně, konkrétně v Českých Budějovicích naměřili tuto teplotu kolem 15. hodiny. 

Později překročili tropickou třicítku i některé stanice ve střední části Čech a na jihu Moravy. Lokálně došlo i k překonání teplotních rekordů, ale ne výrazně. Třicetistupňová hranice není ve druhé polovině května už tak úplně výjimečná záležitost. 

Během dne se dlouho nenaplňovala předpověď výskytu bouřek. Klasické denní bouřky z tepla se neobjevily, ale ty silné nakonec dorazily ve večerních hodinách na studené frontě. Šlo o souvislý pás, na kterém se vyskytl i poměrně silný vítr. Srážkové úhrny ale nebyly zase tak velké. Nikde nenapršelo více než 20 mm srážek, nejvíce měl Cheb a to 19,5 mm. Srážky byly sice intenzivní, ale díky rychlosti přechod srážek jen krátké. Z tohoto pohledu jsme se tedy silným bouřkám vyhnuli, ale vítr místy působil škody. Zalité krajiny vodou ovšem nebylo nijak mohutné. 

Už předtím se trochu překvapivě se bouřky objevily už ve čtvrtek večer na jihozápadě Čech. Nejvíce, 13 mm srážek, spadlo v Zámyšli na jihu Čech. Jihozápad Čech tak v součtu zaznamenal v posledních dvou dnech nejvíc srážek.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024