Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tak brzy?! O Velikonocích zasáhly Španělsko tropické teploty!

18. 4. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 4. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na jihu země bylo v neděli naměřeno až 33 °C... Tak brzy?! O Velikonocích zasáhly Španělsko tropické teploty! Zdroj fotografie: 123rf

Léto je sice ještě daleko, ale letní počasí už teď dobylo jižní Evropu. Zejména pokud jde o Španělsko, kde se o velikonoční neděli dostaly denní teploty na mnoha místech nad tropických 30 °C, což je v polovině dubna opravdu extrémní teplo i pro tuto jihoevropskou zemi. Vůbec nejvyšší teplotu ohlásila stanice ve městě Malaga na jihu Španělska, kde teploměry ukázaly dokonce 33,1 °C. Jde o vůbec nejvyšší teplotu, která zde kdy byla v dubnu naměřena. Dosavadní dubnový rekord činil rovných 33 °C z roku 2002.

Skoro by se dalo říci, že to je ve Španělsku už teď ideální na strávení letní dovolené u moře. Ale nenechme se zmást. Jednalo se jen o dočasnou návštěvu teplé vzduchové hmoty z Afriky, těch 33 stupňů byla nejvyšší teplota v zemi, průměrně se teploty v přímořských letoviscích pohybovaly jen okolo 25 °C. A k tomu voda - ta má v oblasti nyní sotva 17 °C, což už je koupání spíš pro otužilce. Na Velikonoční pondělí se už znatelně ochladilo, zmíněná Malaga už dosáhla jen na 22 °C. Ve vnitrozemí se ještě dostávaly nad 25 °C, ale v dalších dnech se ještě ochladí.

Pro srovnání - v Itálii a Řecku se denní teploty v neděli pohybovaly okolo 15 °C, tedy vlastně jen o něco málo výše než u nás. A v Bulharsku měli dokonce pouze zhruba 10 °C. Zkrátka je vidět, že letní sezona ve středomořských letoviscích je skutečně ještě vzdálená. Pro klasické letní koupání nelze nikde v Evropě dopručit dřívější termín než je červen, a to spíše až tak zhruba v jeho polovině, kdy už je teplá také voda.  






Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024