Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Neděle přinese do Česka vichřici!

29. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 1. 2022 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce se projeví v severovýchodní polovině republiky Neděle přinese do Česka vichřici! Zdroj fotografie: 123rf

Už v průběhu soboty večer začne v Česku výrazně zesilovat vítr, ještě více pak v noci na neděli a následně nás čeká velmi větrná neděle. Vítr by měl zejména ve vyšších polohách přesahovat v nárazech rychlosti i přes 100 kilometrů v hodině, což jen už silná nebo dokonce mohutná vichřice. Na horách může být zaznamenána dokonce i síla orgánu. Nejsilnější vítr očekáváme kolem poledne, v průběhu nedělního odpoledne už bude zvolna slábnout, výrazně zeslábne až večer. 

Podle větrných map nás čekají obligátně největrnější hory, ale v určité oblasti může být vítr hodně silný i v nižších polohách - to se týká především východní části Polabí. Z níže položených oblastí budou úplně nejvíc ohroženy lokality v Pardubickém kraji. Dále pak celá oblast Českomoravské vrchoviny a trochu neobvykle i Jihomoravský kraj. Naopak relativně nejslabší vítr nás čeká na jihozápadě Čech, hlavně v Plzeňském kraji. 

Pozitivní je, že silný vítr bude doprovázen spíše menší oblačností a téměř by se neměly vyskytovat srážky. A s ohledem na vyšší nedělní teploty až kolem +6 °C by tyto případné srážky byly dešťové. Výskyt sněhových jazyků tak obecně nehrozí, je možný jen v horách, ale to se bavíme o polohách až nad 800 metrů nad mořem. Srážky jsou pravděpodobnější v noci na neděli (ale to bude také teplo, takže v nižších polohách déšť), kdežto v průběhu nedělního dne budou už skutečně výjimečné. 



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024