Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

O víkendu se budou tvořit místy mrznoucí mlhy

15. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 1. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
O víkendu nás bude ovlivňovat slábnoucí oblast vyššího tlaku vzduchu. Ráno a dopoledne se mohou tvořit mlhy, které budou při záporných teplotách i mrznoucí. O víkendu se budou tvořit místy mrznoucí mlhy Zdroj fotografie: 123rf

Víkend bude ve znamení spíše slunečného počasí, které zajistí oblast vyššího tlaku vzduchu. Změna přijde v neděli, kdy nás v odpoledních hodinách začne od západu přecházet mělká brázda nižšího tlaku vzduchu a s ní spojený frontální systém. Místy, v neděli na většině území, čekáme výskyt mlh a nízké oblačnosti. Mlhy mohou být i mrznoucí (při záporných teplotách vzduchu).

Mrznoucí mlha je tvořená přechlazenými vodními kapičkami, tyto kapičky jsou v tekutém stavu i při teplotách pod nulou. Ovšem jakmile se dotknou nějakého povrchu (vegetace, stožáru, ...) tak okamžitě dojde k jejich zmrznutí. Tímto procesem se může vytvářet námraza. 

Mlhy se budou formovat spíše nižších polohách, kam v noci stéká chladnější vzduch, který má vyšší hustotu. Chladnější vzduch je schopen pojmot méně vzdušné vlhkosti a tím spíš dojde k jeho nasycení a kondenzaci. Zkondenzované vodní kapičky pak vnímáme jako mlhu. Přes den se vzduch začne ohřívat, což většinou vede k rozpuštění mlhy. 



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024