Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Uplynulý víkend: v Krkonoších vichřice, v Řecku sníh

20. 12. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 12. 2021 | meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V neděli na českých horách vál silný vítr, který v nárazech dosahoval i rychlostí přes 130km/h. Na jihu Evropy se zatím teploty pohybovaly pod bodem mrazu a někde napadl i sníh. Uplynulý víkend: v Krkonoších vichřice, v Řecku sníh Zdroj fotografie: 123rf.com

Nedělní vítr dosahoval nejvyšších rychlostí na hřebenech Krkonoš, na Sněžce zaznamenaly náraz až 134 km/h. Kvůli vichřici provozovatelé zastavili oba úseky lanové dráhy z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Na hřebenech Krkonoš aktuálně leží vrstva kolem 30 cm sněhu - nejvíce je na Labské boudě: 40 cm.

Významné počasí však panovalo i na jihu Evropy. Mrazivé počasí se silným větrem a sněžením zasáhlo Řecko. Minimální teploty klesly až na hodnoty kolem -10°C a na části území dokonce nasněžilo. Sníh se vyskytoval i v Aténách a některé vesnice přes víkend zůstaly bez elektřiny. V následujících dnech ale již teploty v Řecku zůstanou nad nulou.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024