Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sever Evropy už svírá krutá zima, až třicet pod nulou

30. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 11. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V listopadu jde o neobvykle brzký vpád mrazů. Sever Evropy už svírá krutá zima, až třicet pod nulou Zdroj fotografie: 123rf

Nejen Česko prožilo poměrně studený konec listopadu a v podstatě celkem časný nástup zimy. Na severu Evropy udeřily v minulém týdnu mrazy, které vyvrcholily v minulých dnech a překonávaly listopadové rekordy. Na některých místech se teploty dostávaly dokonce i pod -30 °C, i když jde samozřejmě jen o ojedinělé lokality. A nejnižší naměřená teplota dosáhla dokonce na -37 °C a zaznamenali ji ve švédské obci Nikkaluokta. A hned dva dny po sobě - v neděli a poté i v pondělí! Jednalo se o nejnižší listopadovou teplotu ve Skandinávii za posledních padesát let. V Norsku naměřili v pondělí také necelých -37 °C

Mimořádně nízké teploty jsou důsledkem toho, že na severu Evropy nasněžilo, poté sem vpadnul studený arktický vzduch a následně se vyjasnila obloha. V úterý a ve středu ráno už byly mrazy o něco mírnější, přesto teploty zůstávají pod -20 °C, lokálně i pod -25 °C. V oblasti nyní panuje prakticky celodenní noc (případně se jen na chvíli trochu rozednívá), takže mluvit o ranních minimech je trochu zavádějící. Teploty příliš nereagují na denní dobu a mění se spíš podle aktuáního proudění vzduchu.

Předpověď na nejbližší dny ukazuje, že se silné mrazy do Skandinávie a Finska opět brzo vrátí. Od středy do pátku bude sněžit a o něco se oteplí, na víkend se pak znovu ochladí a teploty budou klesat zase i pod -30 °C. Víkendové teploty by pak mohly být ještě nižší než ty z předchozích dní a znovu hrozí teplotní rekordy. Padne i čtyřicetistupňový mráz?

Oproti tomu stojí za zmínku, že se v minulých dnech naopak vyskytují velmi vysoké teploty v jihovýchodní části Evropy, zejména kolem Černého moře. na jeho tureCkém pobřeží se denní maxima dostávala až k 28 °C, na pobřeží Ukrajiny a Ruska pak ke 23 °C. Což je na tuto roční dobu také extrém.




Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024