Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na úplném severu Evropy už teploty padají pod -20 °C

20. 11. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 11. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;ogimet
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Někde bylo přes dvacet pod nulou i přes den. Na úplném severu Evropy už teploty padají pod -20 °C Zdroj fotografie: 123rf.com Zatím se v Česku zima moc neprojevila, jen na horách trochu sněžilo a zažili jsme řadu nocí s teplotami kolem nuly či slabě pod nulou. Za pořádnými mrazy a sněhem tak musíme dál na sever...

Poměrně silné mrazy hlásily během včerejšího dne stanice v Norsku, Švédsku i Finsku. V norském Kautokeinu klesla teplota až na -24,5 °C. Zajímavý byl průběh teploty, i během poledne bylo dvacet tři stupňů pod nulou (slunce je zde v poledne blízko obzoru a tak vzduch přes den moc neprohřeje), večer se ochladilo na zmíněné minimum, ale během noci dorazila oblačnost se sněžením a výrazně se oteplilo. Zimní atmosféru doplňuje i více než 30 cm vysoká sněhová pokrývka.

Z dalších zemí se teplota přiblížila -23 °C ve švédském Karesuando, severním Finsku bylo na stanici Kittila Lompolonvuoma -19,5 °C. Ve všech případech jde o vnitrozemské stanice ležící ve výšce kolem 300 m nad mořem. Na pobřeží jsou teploty mnohem mírnější, ve známém norském městě Tromsø teploty kolísají kolem nuly. V dalších dnech by mrazivé počasí v laponském vnitrozemí mělo pokračovat, některé předpovědi počítají i s mrazy pod -30 °C, ale bude záležet na tom, zda se vyjasní a utiší vítr. 




Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024