Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V sobotu bylo až 25 °C, podobné teplo i v neděli

26. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Do Česka proudí velmi teplý vzduch od jihu až jihozápadu V sobotu bylo až 25 °C, podobné teplo i v neděli Zdroj fotografie: 123rf

Po delší sérii chladných dní se od čtvrtka oteplilo a teploty se na řadě míst opět dostaly nad 20 °C. Vlna teplého počasí kulminuje právě o tomto víkendu, který je ve znamení přílivu velmi teplého vzduchu kolem tlakové výše nad Středomořím.

V sobotu byl letní den (maximum minimálně 25 °C) zaznamenán minimálně na dvou stanicích - v Brně-Žabovřeskách a v Dyjákovicích. Na většině území bylo 19 °C až 24 °C, chladněji bylo v horských oblastech. 

Ještě o trochu vyšší teploty čekáme v neděli, maxima by měla vystoupit na 22/26 °C. Zda dojde k překročení sobotních maxim, ale jisté není, některé modely se aktuálně kloní spíš k maximům do 25 °C. Obloha bude většinou polojasná, přechodně oblačná.

Relativně teplo vydrží do středy, na většině území očekáváme maxima kolem 20 °C, ale lokálně může být při srážkách jen kolem 16 °C. Déšť by se měl na začátku týdne přechodně objevit na většině území. Na celém území by se mělo ochladit ve čtvrtek (na 13/17 °C), ale ochlazení bude asi jen krátkodobé a kolem 5. října by se vyšší teploty kolem 20°C mohly opět vrátit. Ale to budeme ještě v dalších dnech upřesňovat.  



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024