Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ozonová díra je letos nadprůměrně velká

16. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz;NASA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V dlouhodobém měřítku se ale už situace nezhoršuje Ozonová díra je letos nadprůměrně velká Zdroj fotografie: NOAA

Ozonová díra se v posledních destiletích tvoří každoročně nad Antarktidou a okolními oblastmi. Její rozvoj začíná v době kdy se nad jižní kontinent začína vracet slunce, tedy koncem července a v srpnu. Největší rozlohy dosahuje během jižního jara, tedy v září a říjnu a během listopadu a prosince se opět zaceluje. I když se jedná o zažitý pojem, není název "ozonová díra" úplně přesný - ozon zcela nemizí, ale jeho množství klesá velmi zhruba o polovinu proti normálnímu stavu. 

Podle údajů NASA z 12. září je zatím letošní situace o něco horší než je obvyklé, ale k rekordům se naštěstí také neblížíme. Celkově ozonová díra pokrývá 23 milionů kilometrů čtverečních, tedy prakticky celou Antarktidu a okolní převážně zamrzlé moře. 

I když je letošní ozonová díra o něco větší než by odpovídalo průměru, tak nepředpokládáme, že by se něco měnilo na dlouhodobějším trendu, který je poměrně příznivý. Po prudkém zhoršení v osmdesátých letech došlo díky omezení emisí freonů ke stabilizaci (kolem roku 1995) a zhruba od roku 2010 už pozorujeme první známky zlepšování stavu. Na návrat do původního stavu si ale budeme muset ještě minimálně několik desetiletí počkat. 



Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024
Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024