Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend přináší bouřky, silné moc nejsou

11. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 9. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pátek byly nejsilnější na Karlovarsku Víkend přináší bouřky, silné moc nejsou Zdroj fotografie: 123rf Září už výskytu bouřek moc nepřeje, ale v těchto dnech se nám tento pozůstatek léta znovu objevuje. V pátek byla na bouřky vydána i výstraha, nakonec byly nebezpečné jen velmi lokálně, z hlediska úhrnů srážek vlastně dosáhla významné síly pouze jedna u Karlových Varů. Na zdejší stanici Olšová Vrata (která se nachází u letiště v kopcích nad městem) spadlo 32 mm srážek převážně kolem 19. hodiny večerní. V centru města už pršelo mnohem méně. Přes 20 mm napršelo pak už jen v jihočeském Husinci. Celkově páteční přeháňky zasáhly jen malou část území.

Další bouřkové přeháňky, ale ještě slabší než v pátek, se dle modelů mají objevovat v obou víkendových dnech, tentokrát už spíše ve východní polovině Čech a v neděli asi i na Moravě. S ohledem na teploty jen maximálně do 25 °C nečekáme už nebezpečnou intenzitu, kromě nižších teplot hraje roli i faktor, že v září je už slabý sluneční svit, který pomáhá generovat bouřky tím, že významně ohřívá zem. Na víkend proto už neplatí výstraha. 

Pravděpodobně jde o poslední bouřkovou epizodu tohoto roku, sezona definitivně končí. Možná menší šance je ještě v polovině příštího týdne, ale spíše už nenastanou. Další letní bouřky tak přijdou nejspíše až příští rok v dubnu. V zimním období se objevují bouřky pouze na výrazných studených frontách spojených se silným větrem a změnou teplot, ale to jsou už spíše ojedinělé bouřkové výboje a nejsou doprovázeny intenzivním deštěm.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024