Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

USA zasáhl hurikán Ida

30. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 8. 2021 | meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hurikán Ida, který v neděli zasáhl Ameriku jako hurikán čtvrté kategorie již zeslábl na nejnižší stupeň. USA zasáhl hurikán Ida Zdroj fotografie: NOAA

Bouře přinesla vítr o rychlosti až 240 km/h, vydatné srážky a ve státě Luisiana si vyžádala zatím jednu oběť. I nadále však vítr dosahuje síly kolem 155 km/h.

Silný vítr poničil mnoho domů a způsobil přerušení dodávek elektřiny ve státech Mississippi a Louisiana pro zhruba milion odběratelů, včetně celého města New Orleans.

Na stát Louisiana udeřil přesně před 16 lety hurikán Katrina, který si tehdy na jihovýchodě USA vyžádal na 1840 obětí, z toho většinu právě v Louisianě. Katrina značně poničila město New Orleans a jeho okolí.

Ida nyní testuje nové protipovodňové zábrany, které ve městě New Orleans vybudovali po hurikánu Katrina.

Ida je v Atlantiku letošní 9. tropickou bouří. Není bez zajímavosti, že právě jména začínající písmenem I jsou ve statistikách atlantických hurikánů nejčastěji vyřazovanými jmény v důsledku katastrofálních následků. Z celkem 93 vyřazených jmen začínalo 11 na písmeno I.



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024