Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Moravě napršelo až 70 mm, zvedají se hladiny řek

5. 8. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 8. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Stupně povodňové aktivity pozorujeme hlavně v okolí Beskyd Na Moravě napršelo až 70 mm, zvedají se hladiny řek Zdroj fotografie: 123rf

Počasí v Česku dnes ovlivňovala tlaková níže, která se přes Slovensko přesunovala dál nad Polsko. Tato situace k nám přinesla četné srážky, které byly hlavně v části Moravy a Slezska značně vydatné. 

Nejvíce vody spadlo v pásu přibližně od Mikulova přes Kroměříž k Ostravě. V tomto pruhu spadlo většinou 30 - 70 mm srážek, nejvíce vody spadlo v Holešově (70 mm), přes 65 mm bylo zaznamenáno i na několika dalších stanicích, například v Kroměříži nebo v Bystřici pod Hostýnem. Úhrny nad 40 mm byly naměřeny i na některých stanicích na Jesenicku a v Novohradských horách. 

Na vydatný déšť zareagovaly řeky na Moravě a ve Slezsku vzestupem hladiny, na několika místech byl dosaženy 1. nebo 2. stupeň povodňové aktivity. Druhý stupeň byl ve čtvrtek večer dosažen na Stružce v Rychvaldu a na Stonávce v Hradišti. Na několika dalších místech na východě Moravy a Slezska byla zaznamenán první stupeň. 



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024