Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky zasáhly jih a východ území, spadlo i přes 40 mm

26. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 7. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na několika místech se objevily velmi intenzivní srážky. Bouřky zasáhly jih a východ území, spadlo i přes 40 mm Zdroj fotografie: 123rf

Po přechodném úbytku srážek během dopoledne dorazila v neděli odpoledne a večer do Česka další vlna bouřek. První bouřky se vytvořily na západě Čech už po poledni, ale jednalo se spíš o lokální záležitost. 

Rozsáhlejší bouřkový systém dorazil z Rakouska do jižních Čech kolem 18 h. Bouřky na čele tohoto systému se postupně uspořádaly do oblouku a postupovaly dál na východ a na sever, kde zasáhly Vysočinu, velkou část Moravy a okrajově i východní Čechy. Při postupu do Slezska už bouřky částečně slábly. Přechod bouřkové linie se projevoval intenzivními srážkami a silnými nárazy větru, v Brně-Tuřanech byl zaznamenám náraz 25 m/s (90 km/h).

O prudkosti bouřek svědčí hodinové úhrny srážek, které na několika místech přesáhly 40 mm. Na šumavské stanici Jelení-Nová Pec spadlo za hodinu dokonce 54 mm. V Brně-Žabovřeskách napršelo 43 mm během půl hodiny. Naštěstí se díky rychlému postupu bouřek takto intenzivní srážky neudržely na jednom místě několik hodin. 



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024