Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Další tornádo, bylo nahlášeno v Polsku. Děje se něco?

20. 7. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 7. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Proč je poslední dobou tolik nebezpečných jevů? Další tornádo, bylo nahlášeno v Polsku. Děje se něco? Zdroj fotografie: 123rf

Na konci června řádilo silné tornádo na Moravě, minulý týden postihly extrémní povodně Německo a před pár dny zase sever Čech. A nyní, v úterý, bylo další tornádo nahlášeno z Polska. I když tentokrát bylo jen poměrně slabé a nezpůsobilo vážnější škody, stejně se mnoha z vás jistě na mysl vkrade otázka, či spíše pocit, že těch katastrofálních meteorologických jevů je v poslední době trochu moc. A zda je důvod se bát dalších?

V prvé řadě je třeba konstatovat, že k létu četnější výskyt podobných jevů skutečně patří. Tornádu na jihu Moravy sice hodně vybočilo z normálu, ale třeba povodně, jako se vyskytly v Německu jsou navzdory jejich extrémnosti čas od času ve střední Evropě k vidění. Ty, které jsme pak zaznamenali na u nás na severu, jsou pak vlastně běžnou letní událostí. Je ale pravda, že se extrémy v posledním měsíci trochu sešly v rychlém sledu. 

Částečně jde o dílo náhody, ale ne úplně. Meteorologové mají vypozorováno, že určité situace mají tendenci se opakovat a obnovovat. Platí to i o případech třeba velkých veder či naopak mrazu nebo sněhu. Trvá to často týdny, někdy i měsíce, během kterých se opakuje několikrát podobná situace a vzniká třeba dlouhé období, kdy počasí vybočuje z normálu. V zimě třeba přijdou tři, čtyři nebo pět sněhových kalamit za sebou.

Nyní jsme tedy v situaci, že se nám několik týdnů má tendenci obnovovat situace, kdy je nad střední Evropou určité teplotní rozhranní, které pomáhá vzniku silných bouřek, srážek i dočasného větru. Proto se objevilo v krátkém sledu za sebou více extrémních jevů. Avšak není třeba se obávat, že by to byl začátek katastrofy. Toto období zcela jistě skončí - možná už i skončilo. Z dlouhodobého hlediska se nezdá, že by katastrofálních projevů počasí na našem území znatelně přibývalo.

Věřme, že do konce léta již bude v tomto směru více klidu.



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024