Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Tornádo na Moravě: nejméně 3 oběti a rozsáhlé škody

25. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 6. 2021 | meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku na jižní Moravě se ve čtvrtek večer prohnalo tornádo, které masivně ničilo domy. Podle dosavadních informací si událost vyžádala nejméně tři mrtvé. Tornádo na Moravě: nejméně 3 oběti a rozsáhlé škody Zdroj fotografie: 123rf

Tornádo na Břeclavsku zasáhlo s nevídanou silou - podle předběžných odhadů mělo sílu F3 na Fujitově stupnici pro sílu tornád. To odpovídá síle větru v tornádu mezi 250 až 330km/h. Pravděpodobně se jednalo o nejsilnější tornádo v historii České republiky.

Bouře na jihu Moravy vyvrátila stromy, sešrotovala auta a roztrhala obvodové zdi domu. Obecní úřad přišel kompletně o střechu. Náves Moravské Nové Vsi pokrývají rozmetané střechy a vymlácená okna. Tornádo zpustošilo i polovinu obce Hrušky. Silné bouře provázel silný vítr a kroupy o velikosti tenisových míčků.

Celkem bouře poškodila sedm obcí, některé z nich jsou nedostupné. Do nemocnic odvezli desítky zraněných a pomoc poskytli i zahránáři ze Slovenska a Rakouska.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024