Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky jsou tu, kde a kdy přesně udeří?

21. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Objeví se hned v několika vlnách Bouřky jsou tu, kde a kdy přesně udeří? Zdroj fotografie: 123rf Horké počasí je ukončováno tradičními silnými bouřkami a s ohledem na pomalý postup ochlazení potrvají několik dní. Překvapivě hodně se budou koncentrovat spíše až do nočních hodin.

V pondělí večer hrozí silné bouřky zejména na Moravě, odpoledne vznikají zejména v oblasti severně od Brna, postupně se rozšiřují k východu na zbytek Moravy. Bouřky jsou podporovány vysokými teplotami, většinou v Česku nad 30 °C.

V noci na úterý očekáváme vydatné srážky pro změnu v západní polovině Čech. Půjde o pozůstatek bouřek, které se přes den vytvářely v Německu. Do Čech by bouřky měly dorazit až ve druhé polovině noci, déšť nebude tak intenzivní, ale bude silný a může trvat delší dobu.

V úterý večer a v noci na středu se nám objeví další silné bouřky, které přejdou nejspíš větší část republiky od Šumavy až po Ostravu. Čekáme, že hlavní bouřková činnost začne až pozdě večer a bude se vyskytovat během noci. Teploty v úterý budou už nižší než v pondělí.

Ve středu odpoledne a večer očekáváme spíše lokální bouřky, které ale také mohou být silné. Nicméně teploty nevystoupí nad 30 °C, v Čechách je už čekáme jen okolo 25 °C. I díky tomu denní bouřky ve středu nedosáhnout takové síly.

Další intenzivní bouřky hrozí v noci na čtvrtek a také během celého čtvrtečního dne a to až do večera, navíc prakticky na celém území. Tato předpověď ještě bude muset být upřesněna. Nicméně modely naznačují, že čtvrteční bouřky by nakonec mohly být i ty nejsilnější. Ve čtvrtek se totiž nejspíš teplý vzduch na chvíli vzchopí a zase se rozšíří zpátky k západu - čtvrtek by měl být teplejší než středa a to hlavně na Moravě. Dá se říci, že ve čtvrtek dojde ke "srážce" studené a teplé vzduchové hmoty nad naším území, což může vyústit v mimořádně silnou bouřkovou aktivitu a také i lokální povodně! Zvlášť v místech, kde se nějaké bouřky vyskytnou už ve dnech předcházejících...

Od pátku se už na celém území ochladí a riziko bouřek tím pomine.



Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024
Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024