Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Závěr týdne ve znamení extrémních veder

17. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 6. 2021 | ms, meteocenturm.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Příští týden výrazně chladnější Závěr týdne ve znamení extrémních veder Zdroj fotografie: 123rf

Hned za polovinou června k nám dorazila první letošní vlna extrémních veder. Již ve čtvrtek se denní teploty dostaly na většině území přes 30 °C a lokálně vystoupily až ke 32 °C. Je to ovšem jen začátek, protože zejména od pátku nás čekají ještě znatelně vyšší teploty, které vydrží i na víkend. Byla vydána výstraha na extrémně vysoké teploty. 

Denní maxima by se v pátek měla dostat na 29/33 °C, v sobotu na 30/34 °C a v neděli dokonce už na 31/35 °C. Vedra budou zvlášť nesnesitelná i kvůli tomu, že jde o první takto vysoké teploty v tomto roce a po docela chladném jaru (náš organismus není zvyklý), a dále také tím, že v tuto část roku máme nejsilnější sluneční záření. Slunce svítí nejdéle z celého roku a má největší sílu. Bouřky hrozí jen v sobotu v západní polovině Čech, v neděli pak v Čechách až ve večerních hodinách.

Od pondělí se začne od západu ochlazovat, očekáváme, že v první polovině příštího týdne se budou vyskytovat velice vydatné srážky, zpočátku zejména silné bouřky, později i déšť trvalejšího charakteru, s tím, jak budou teploty postupně každý den klesat. V polovině týdne očekáváme maximální teploty okolo 25 °C.  Ve druhé polovině týdne srážek ubude a společně s vyjasněním se maximální teploty budou zase posouvat do blízkosti 30 °C.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024