Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Ameriky míří obří oblak saharského prachu

11. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Neměl by však ohrozit život v dané oblasti Do Ameriky míří obří oblak saharského prachu Zdroj fotografie: 123rf

Satelitní snímky Atlantského oceánu v minulých dnech zaregistrovaly poměrně velký "oblak" prachu resp. jemných zrnek písku pocházejícího původem z africké pouště Sahara. Jemný písek se do atmosféry dostává v důsledku písečných bouří, které se nad touto pouštní oblastí pravidelně vyskytují. V zimním období pak vzduch s jemným pískem obvykle míří do Evropy a někdy se dostane i nad české území, kde pak může padat i nažloutlý sníh.

V letním období se Azorská tlakový výše posouvá k severu a s tím se stane, že převládající proudění nad severní Afrikou se změní na východní. Tím pádem se pak má písek tendenci přesouvat do Atlantského oceánu, kudy pak pokračuje dál až do Karibiku. A právě zde, tedy v Karibiku, se nyní nachází výše zmíněný abnormálně velký oblak. Samozřejmě nejde o oblak, jak si ho člověk představuje - písek je spíše rozprostřen v atmosféře v oblasti veliké mnoho stovek tisíc až několika milionů kilometrů čtverečních. Postupně se přesouvá nad Floridu a do jihovýchodní části USA.

Ačkoliv je aktuální velikost písečného oblaku opravdu extrémní, neměla by nijak zásadně ovlivnit život na zemi. Dokonce se dá říci, že jeho pozitivní účinky převládají - vzduch z Afriky je velice suchý a snižuje riziko tvorby tropických bouří a hurikánů, které se právě v této oblasti jinak tvoří. Dále také mírně ochlazuje klima, protože odráží více slunečních paprsků zpět do vesmíru. Navíc přináší estetickou přidanou hodnotu, neboť vytváří krásnější (barevnější) západy a východy slunce. Negativním jevem je, že jde o jistou formu znečištění vzduchu. Nevydrží však v atmosféře příliš dlouho, společně se vznikem srážek dopadá na zem a tím ze vzduchu mizí. 



Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024
S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

S teplým počasím se znovu zvyšuje aktivita klíšťat

Teplé počasí, které v Česku právě nastává, zvyšuje aktivitu klíštěte obecného. Na většině území platí již pro sobotu (27. 4.) čtvrtý stupeň z pěti. V dalších dnech navíc ještě zesílí a nižší aktivita je očekávána pouze v nejvyšších polohách hor.

27. 4. 2024