Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bouřky už mají sílu, lokálně mohou být nebezpečné

10. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 6. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na dnešní odpoledne je již vydaná i výstraha pro západní Čechy. Bouřky už mají sílu, lokálně mohou být nebezpečné Zdroj fotografie: 123rf.com

Ve středu odpoledne byla v jihočeském Husinci zaznamenána bouřka, která přinesla během zhruba dvou hodin 53 mm srážek. Jde o extrémní údaj, takto silné bouřky se vyskytují jen zřídka. Jednalo se však o výjimečnou záležitost, nikde jinde než zde v Pošumaví nebyla zaznamenána bouřka, která by svou intenzitou překorčila 20 mm. I proto nebyla vydána výstraha a není vydána ani na čtvrtek či pátek. Přesto se až do soboty můžou silné bouřky lokálně objevit a není vyloučena ani větší intenzita.

Červen je měsícem, kdy na Česko dopadá nejvíc slunečních paprsků z celého roku. Právě to je důležitou podmínkou pro vznik bouřek. Současně teploty už máme dostatečně vysoké a stále platí, že krajina je letos poměrně dobře napojená vodou, takže se poměrně hodně vody vypařuje do vzduchu. Větší vlhkost vzduchu je pak podporou pro vznik bouřek. Přestože v posledních dvou týdnech už moc neprší a teploty vzrostly, zatím krajina suchá není. Pouze na některých místech zaznamenáváme počínající sucho. Bouřky tedy zatím mají na růžích ustláno.

Zatím jsme se letos nedočkali příliš velkého množství bouřek a na některých místech v Česku se dokonce bouřky ještě letos neobjevily vůbec (i když je takových míst už jen málo). V současné době panuje ve větší části Evropy bouřková činnost, ve středu jsme silné zaznamenali např. ve Francii, Neměcku, Itálii, v Alpách, na Balkáně a v téměř celé východní Evropě, zejména na Ukrajině.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024