Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do části Skandinávie přichází velmi teplé počasí

2. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 6. 2021 | mm, meteocentrum.cz;yr.no
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na některých místech se čekají teploty až kolem 25 °C Do části Skandinávie přichází velmi teplé počasí Zdroj fotografie: 123rf

Se zajímavými teplotami se setkáme v těchto dnech na západě a severu Skandinávie. Tlaková výše nad Baltským mořem sem posílá hodně teplý vzduch, který společně s dlouhým pobytem slunce nad obzorem vyžene teploty na podobné hodnoty jaké čekáme u nás.

V norském hlavním městě Oslo bylo už v úterý 25 °C, podobné teploty se zde čekají i zítra. V Trondheimu, o něco dál na sever se ve čtvrtek čeká dokonce 27 °C (tak teplo pravděpodobně nikde v ČR tento den nebude).

Letní počasí dorazí i za polární kruh. Ve městě Tromsø skoro na 70. rovnoběžce vystoupí podle předpovědi teplota až na 23 °C, přitom ještě 20. května zde zbývaly 4 cm sněhu! V některých bylo vydáno i varování před lesními požáry. Lesy při suchém, teplém a větrném počasí rychle vysychají a hrozí tak vznik požárů. Jinak však předpokládáme, že místním obyvatelům toto počasí vadit nebude. 



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024