Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sněhu na horách ubylo, ale stále někde zůstává

14. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nedávné teplé období výrazně zredukovalo sněhové zásoby na horách. Sněhu na horách ubylo, ale stále někde zůstává Zdroj fotografie: 123rf

Letošní chladné jaro mělo jeden zajímavý efekt - dlouho do jara zůstávala na horách poměrně mocná vrstva sněhu, kterou obnovovalo občasné sněžení v březnu, dubnu i začátkem května. Ještě před 10 dny bylo v Krkonoších až kolem 1 metru sněhu, na hřebenech Jeseníků, Beskyd a Šumavy kolem 30-40 cm (na místech oficiálních meteorologických stanic, jinde mohlo být i více).

Velmi teplé období na počátku týdne a i současné nadnulové teploty ale způsobily masivní tání sněhu. V Krkonoších na Luční Boudě a na Černé Hoře bylo dnes ráno přibližně 30 cm sněhu. V ostatních horách už jsou oficiální stanice bez sněhu, podle hlášení Horské služby je na Ovčárně v Jeseníkách kolem 20 cm sněhu, ale pokrývka už je spíš nesouvislá.

Vzhledem k tomu, že sníh se na horách přes zimu a začátkem jara nerovnoměrně akumuluje a na jaře nerovnoměrně odtává, je potřeba počítat s tím, že měření na stanicích nemusí vystihovat podmínky v celém pohoří. I tam, kde stanice už sníh nehlásí, mohou zůstávat zbytky sněhu na stinných místech a na závětrných lokalitách, kde se v zimě hromadí větrem přenášený sníh (známá je cesta z Výrovky na Luční Boudu). V dalších dnech sice nebude na polovinu května příliš teplo, ale i na horách bude většinou nad nulou a tak zbývající sníh bude postupně odtávat

 



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024