Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplota v pondělí poprvé pokořila 30 °C

10. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V úterý by měly být teploty podobné, nebo ještě vyšší Teplota v pondělí poprvé pokořila 30 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Zatímco v pátek jsme ještě v nižších polohách "klepali kosu" při denní teplotách pouze kolem 10 °C nebo jen lehce vyšších, tak stačily pouhé tři dny, abychom se přesunuli do vlastně tropického léta! V 15:00 byla poprvé v letošním roce hlášena teplota překračující 30 °C, konkrétně se tak stalo na stanici Plzeň-Bolevec. Odpovídá to skutečnosti, že teplý vzduch se prosazuje od jihozápadu, takže právě na Plzeňsku bylo v pondělí z celé republiky nejtepleji. 

Nicméně i na dalších místech v Česku se teploty ke třicítce docela přiblížily, zejména tedy na jihozápadě území (Karlovarský, Jihočeský a Středočeský kraj). Na Moravě měly teploty znatelně nižší, když maxima vystuopila většinou na cca 25 °C. Naplno se zde oteplení projeví o den později, tedy v úterý. Tento den by měl přinést maxima 26/30 °C již na celé republice a tropická třicítka bude pokořena patrně na více místech, zejména v Čechách. 

Teploty atakují na historické rekordy, které jsou v tuto část roku položeny právě kolem hodnoty 30 °C, zatím o překonání rekordů nemáme informace. Z toho vyplývá, že jsme se dostali během pár dní "z extrému do extrému". Jako bychom skočili z března někam do července během tří dnů. V úterý hrozí na západě i bouřky z blížícího se ochlazení.  Více s bouřkami počítáme ve středu ve východní polovině republiky. Následně se ve zbytu týdne již citelně ochladí, jak je možné vidět v naš předpovědi počasí.





Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024