Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Od neděle výrazné oteplení, začátkem týdne letní teploty

4. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 5. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po chladnějším pracovním týdnu se v závěru týdne oteplí. Od neděle výrazné oteplení, začátkem týdne letní teploty Zdroj fotografie: 123rf

Po mimořádně vysokých teplotách na přelomu března a dubna přišlo několik týdnů spíš chladnějšího počasí s opakovanými vpády studeného vzduchu. Nyní se rýsuje změna v opačném směru, podle aktuálních materiálů k nám v neděli pronikne teplý vzduch od jihu až jihozápadu.

Teplejší vzduch se k nám dostane přechodně už v úterý a způsobí vzestup teplot na většině území na 16/20 °C (mimo chladnější Karlovarský kraj). Od středy se opět mírně ochladí a až do soboty budou teploty spíš podprůměrné, v denních maximech 9-15 °C, ve středu může být ještě na Moravě a ve Slezsku až 18 °C. Občas se objeví déšť nebo přeháňky. Ve středu na frontě možná na východě území i krátce zabouří. 

Přísun suptropického vzduchu v neděli bude hodně razantní a vyžene teploty na 18/22 °C, v Čechách až na 24 °C. K tomu by mělo převládat slunečné počasí. Nejteplejší dny budou pravděpodobně pondělí a úterý, případně i středa. Zatím není úplně jasné, kde se maxima zastaví, předběžně počítáme s 22/27 °C. Za ideálních podmínek by zejména v Čechách mohlo být ještě o něco tepleji, to budeme v dalších dnech upřesňovat podle aktuálních výstupů numerických modelů. Aktuální výhled najdete v dlouhodobé předpovědi počasí.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024