Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Březen přinesl vyšší teploty než duben

30. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Byl to jeden nejchladnějších dubnů v posledním desítkách let Březen přinesl vyšší teploty než duben Zdroj fotografie: 123rf Na konci března jsme se v Česku těšili z teplot nad 20 °C a ty lokálně dokonce šplhaly až k 25 °C, čímž byl dosažen i letní den. Padaly rekordy. Takové počasí se přeneslo ještě do prvního dubnového dne, ačkoliv to už byly teploty o něco nižší. V tu chvíli se nezdálo pravděpodobné, že bychom se po celý zbytek dubna už ani jednou nedočkali překročení hranice 20 °C. A stalo se tak! Že by od 2. dubna do konce měsíce ani jednou nebylo více než 20 °C, se stalo naposledy přes 24 lety v roce 1997. V tom roce se v celém měsíci nevyskytl ani jeden den s 20 °C. 

Také jsme se tedy dočkali opravdu nevídaného paradoxu, kdy v březnu byla dosažena vyšší teplota než v dubnu. A také toho, že nejteplejší dubnový den byl hned ten první. Podobná situace v historii měření mnohokrát nenastala - resp. pokud nastala, týkalo se to jen některých lokalit. V onom studeném roce 1997 se sice za celý duben teplota nedostala nad 20 °C, ale hned jak tehdy přišel květen, tak se rychle oteplilo a už 2. května jsme naměřili 22 °C. Letos květen na začátku žádné oteplení nepřinese a dvacítky se ještě nejméně další týden nedočkáme...

Pro srovnání - v nejteplejším dubnu 2018 se teplota držela nad 20 °C po většinu měsíce, celkem ve 21 dnech z celkových 30. V minulém roce 2020 jsme dní s teplotou nad 20 °C zaznamenali v dubnu 13. A nejvyšší dubnové teploty v minulých letech dosahovaly na 27 °C (v roce 2019 i 2018). V tomto kontextu jsme tedy letos opravdu "klepali kosu". Jak moc byl duben studený z hlediska průměrné teploty, to zatím spočítáno nemáme, ale jistě bude patřit mezi ty nejchladnější a bude asi soutěžit i s dosud rekordním rokem 1997. Každopádně to byl teplotně výrazně podprůměrný měsíc.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024