Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V nejbližších dnech pozor na noční mrazy

24. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty budou na mnoha místech klesat pod nulu. V nejbližších dnech pozor na noční mrazy Zdroj fotografie: 123rf.com

Jarní mrazíky ve vegetační sezóně patří mezi obávané meteorologické jevy mezi zemědělci a zahrádkáři. Jedna taková vlna nočních mrazů začala v pátek, i když ne na celém území. Teploty se pohybovaly většinou kolem nuly, někde mírně nad nulou, jinde mírně pod nulou. Na Šumavě bylo až -9 °C, ale zde nepředpokládáme, že by to způsobilo nějaké škody na vegetaci.

Podobné teploty jako v pátek čekáme i v sobotu, v průměru by mohlo být asi o stupeň chladněji. Neděle přinese o něco vyšší noční minima a tedy i menší riziko mrazu. Jako nejchladnější se nyní jeví pondělní a úterní ráno s teplotami kolem -2 °C. Ve středu už je pravděpodobnost mrazu nízká kvůli přibývání oblačnosti. Ve druhé polovině příštího týdne budou podle aktuální předpovědi noční teploty nad nulou, ale zatím nemůžeme s jistotou tvrdit, že současná vlna nízkých teplot je toto jaro poslední, někdy přicházejí mrazíky i v květnu.

Noční teploty za aktuální situace se mohou lišit i o několik stupňů na vzdálenost několika kilometrů nebo desítek kilometrů. Chladnější budou údolí a místa chráněná před větrem. Naopak tepleji bude na návrších a samozřejmě i na místech, kde se přes noc nevyjasní.


Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024