Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V sobotu sněhové přeháňky, pondělní oteplení hlavně na Moravě

3. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 4. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nejbližších dnech bude převládat chladnější ráz počasí V sobotu sněhové přeháňky, pondělní oteplení hlavně na Moravě Zdroj fotografie: 123rf

Po výrazném oteplení na přelomu března a dubna dorazilo v pátek do Česka ochlazení. Ještě nižší teploty čekáme během soboty, maxima by se měla zastavit mezi 5 °C a 9 °C. Ochlazení s sebou přinese i četné přeháňky, které budou od přibližně 500 m n. m. sněhové. Při silnějších srážkách se ale mohou sněhové vločky propadnou i níže. Během intenzivnějších srážek musíme počítat s propadem teploty i o několik stupňů. Podle výstrahy může během jedné hodiny napadnout až 4 cm sněhu.

V neděli se přechodně počasí uklidní, přeháňky budou jen ojedinělé, ale teploty se oproti sobotě moc nezmění. Nejvyšší odpolední teploty by měly vystoupit na 5/10 °C. Poměrně výrazné, ale jen přechodné oteplení zaznamenáme na Velikonoční pondělí, zejména na Moravě. Zde by se teplota mohla vyšplhat až na 16 °C, jinde se zastaví mezi 8/13 °C, na Karlovarsku to může být jen kolem 7 °C. Oteplení zarazí studená fronta, která už během pondělí bude od severozápadu postupovat přes naše území a přinese ochlazení, déšť a později může začít i sněžit. 

Studené počasí za frontou setrvá od úterý pravděpodobně do čtvrtka. Tyto dny čekáme maxima jen 3/7 °C a poměrně časté přeháňky, které by měly být převážně sněhové. V nižších polohách se hlavně přes den mohou objevit i smíšené, případně i dešťové srážky. Koncem týdne už pravděpodobně dorazí oteplení. Postupně bychom se měli dostat nad 10 °C, přesné hodnoty budeme ještě upřesňovat.



Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024
V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024