Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Klíšťata začínají být opět aktivní

26. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 3. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zatím je riziko spíš mírné, ale začíná se zvyšovat Klíšťata začínají být opět aktivní Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

S nástupem jarního počasí se začínají opět aktivizovat neoblíbení paraziti - klíšťata. Zatímco v zimě je riziko minimální, tak v průběhu jarních měsíců se rychle zvyšuje na vysoké hodnoty v květnu a v červnu. Vývoj v každé sezóně závisí i na průběhu počasí, proto riziko napadení zpracovává pravidelně Státní zdravotní ústav ve spolupráci s ČHMÚ.

Aktuální data ze čtvrtka hovoří o tom, že na většině území převládá mírné riziko. V Jeseníkách, Beskydech a v okresech Trutnov, Náchod, Rychnov n. Kněžnou, Sokolov a Tachov je riziko hodnocené jako malé. Aktivita klíšťat na škále od 1 do 10 je většinou na úrovni 2-3, ale v nížinách v Čechách a na jižní Moravě dosáhne v nejbližší době až stupně 4.

Jako prevence se doporučuje v listnatých a smíšených lesích nosit oblečení z světlé hladké látky, na kterém budou klíšťat dobře vidět. Pokud se do takového lesa vydáte, je vhodné se později doma prohlédnout. Kromě míst s malým rizikem se už může hodit i repelent.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024