Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příchod astronomického jara doprovází sníh a mráz

19. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V roce 2013 skončilo mrzlo i v nižších polohách až do 8. dubna Příchod astronomického jara doprovází sníh a mráz Zdroj fotografie: 123rf

Češi už vyhlížení jarní dny, protože v kalendáři máme druhou polovinu března a v sobotu 20.března nastane jarní rovnodennost, tedy začátek astronomického jara. Přitom předpověď právě na sobotu ukazuje velkou oblačnost s místními sněhovými přeháňkami, ranní teploty -6/-2 °C a denní -2/2 °C. Tedy počasí vyloženě zimní, teplotně se hodící někam do ledna. Sněhové přeháňky se i v nižších polohách objevují už několik dní a souvislá sněhová pokrývka se drží už ve výškách kolem 600 metrů nad mořem.

Současné počasí je sice teplotně výrazně podprůměrné, ale kam se hrabe například na to, které jsme zažili v roce 2013. To byl rok, kdy se zima naprosto odmítala vzdát. Ve dnech 22.-27. března se šest dní po sobě pohybovaly denní teploty jen kolem nuly a stále sněžilo. Noční teploty klesaly až k -10 °C i ve městech. A zimní počasí se pak udržovalo až do začátku dubna - na 1. apríla nasněžilo zejména na Moravě a ve Slezsku až 20 cm sněhu i v nižších polohách! Následně se až do 7.dubna držely denní teploty pod 5 °C a v noci na 8. dubna klesaly i ve městech na -5 °C. Zkrátka, aktuální letošní počasí při nástupu jara je vlastně docela příjemné.

Na druhou stranu, jen o rok později, tedy v roce 2014, dosáhly denní teploty kolem 20. března na více než 20 °C. Nejteplejší  den přišel hned o den později, 21. března 2014, kdy bylo v Dobřichovicích u Prahy naměřeno 24 °C. Jak je zkrátka vidět druhá polovina března může nabízet skutečně velké rozpětí teplot a spektrum počasí. Letos nám nabízí tu studenější variantu. Ale to se vlastně ještě do konce měsíce rychle změní - jak je vidět v naší předpovědi



Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Jižní polokoule se právě nachází uprostřed podzimu a už nyní klesají teploty na Antarktidě až k -80 °C. Neobvykle chladné počasí zažívá i Jižní Amerika a Nový Zéland.

8. 5. 2024
Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024