Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplejší jarní počasí v nejbližší době nepřijde

12. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Příští týden naopak přinese ochlazení Teplejší jarní počasí v nejbližší době nepřijde Zdroj fotografie: 123rf

Sice jsme se už na konci února dočkali jarních dní a maximální teploty běžně překračovaly 15 °C, ale březen nám jasně ukazuje platnost rčení, že za kamna vlezem. V příštím týdnu se v kalendáři přesuneme do jeho druhé poloviny, současně se dočkáme příchodu astronomického jara, ale reálné počasí nám mnoho jarní atmosféry nenabídne a k pobytu venku lákat příliš nebude. 

Nyní se sice nacházíme v relativně teplejším západním proudění, ale protože ho doprovází větší oblačnost, občasný déšť a taky vítr, není počasí moc příjemné. Tudíž si ani moc neužijeme skutečnost, že v sobotu by se denní teploty měly dostat místy nad 10 °C. Především vítr bude v pátek, sobotu i neděli dost nepříjemně silný. Od neděle se navíc proudění vzduchu začne stáčet na severozápadní, což se projeví zase ochlazením. Denní maxima už tak v neděli zůstanou pod 10 °C.

Celý příští týden nám nabídne maximální denní teploty nejčastěji mezi 4 a 8 °C, v průběhu týdne by se neměly moc měnit. Také po celý týden očekáváme velkou proměnlivou oblačnost a občasný déšť či přeháňky, na horách půjde o sněžení. Nečekáme osrážky vydatné ani trvalé, nicméně budou relativně časté. Přechodně se sněžení může objevit i ve středních polohách např. už od 400 metrů nad mořem. Horské oblasti se tak dočkají nové sněhové pokrývky. Aspoň se zdá, že se od pondělí už uklidní vítr. 

V nejbližších 10 dnech do konce příštího týdne se tedy bohužel žádného příjemného jarního počasí nedočkáme.



V Česku se zvyšuje riziko požárů

V Česku se zvyšuje riziko požárů

Rostoucí teploty a poměrně silný vítr v jižním proudění způsobuje sucho, které zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. Z toho důvodu byla vydána výstraha, která již od zítřka platí pro jihozápad Moravy. V dalších dnech se bude výstraha pravděpodobně rozšiřovat i do dalších oblastí.

28. 4. 2024
Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

Příští týden zpočátku ve znamení teplého a slunečného počasí, později se přidají bouřky

V novém týdnu bude pokračovat teplé a slunečné počasí. Až od čtvrtka se přidá více oblačností, přeháněk nebo i bouřek. Mimo to bude po celý týden lokálně foukat silnější vítr.

28. 4. 2024