Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští dny budou proměnlivé, teploty mezi 5 a 10 stupni

8. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Od čtvrtka se nám poměrně dost rozfouká vítr. Příští dny budou proměnlivé, teploty mezi 5 a 10 stupni Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Zatímco únor přinesl extrémní teploty na obě strany, březen je zatím takový, jaký by zhruba měl být. Což bude nadále pokračovat. Ranní teploty jsou poměrně nízké a na většině území mrazivé, což bude platit až do čtvrtka. Ty denní máme nyní okolo +5 °C nebo jen o malinko více. Na této úrovni by se měly také udržet do čtvrtka. Srážek čekáme v nejbližších dnech málo, ale oblačnosti se na obloze dočkáme dost a také se bude dost měnit.

V úterý bude převážně oblačno až zataženo, na východě možná až polojasno, přitom beze srážek a s maximálními teplotami 2/6 °C. V noci na středu může v západní polovině republiky slabě zasněžit, v průběhu dne se ovšem naopak dočkáme vyjasnění, takže odpoledne by mělo být slunečné, i když se stejnými teplotami jako v úterý. 

Od čtvrtka do konce týdne bude pokračovat proměnlivost oblačnosti, celkově jí bude spíše více a současně nás neminou občasné srážky. Nebudou sice nijak vydatné, ale pocítíme je. Nejvíc srážek malují modely na neděli. Stejně tak pocítíme i výrazné zesílení větru, který by poměrně silný měl být hlavně ve čtvrtek a pak zase v neděli. Docela dost však bude foukat i mezitím. Silnější vítr v těchto dnech tak zkazí dojem ze zvýšení teplot, ty se budou postupně pohybovat poblíž +10 °C. Pocitově však kvůli větru nebude o moc tepleji než nyní na začátku týdne. 

Modely ukazují, že proměnlivé počasí s místními srážkami a denními teplotami poblíž 10°C nás čekají s největší pravděpodobností i v příštím týdnu. Je a bude to takové typické a průměrné březnové počasí. Stav na obloze je každý den trochu jiný a mění se často i z hodiny na hodinu. Proto je třeba sledovat předpovědi pro konkrétní místa a čas.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024