Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Poslední inverze sezony komplikují předpovědi počasí

2. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 3. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Silné slunce už inverzní oblačnost většinou rozpouští Poslední inverze sezony komplikují předpovědi počasí Zdroj fotografie: 123rf.com

Předpovědi počasí v prvních březnových dnech čelí těžké výzvě - odhadnout, kde se během noci vytvoří a následně jak dlouho se udrží nízká inverzní oblačnost, případně mlhy. Kde se nevytvoří inverze, tam je celý den slunečný a obloha úplně jasná. Původně jsme v předpovědi očekávali, že by se takových míst měla být valná většina. Ale nízké oblačnosti a mlh bylo v pondělí i úterý dost, pokrývají po ránu víc než polovinu republiky.

Ještě před polednem nabírá slunce takovou sílu, že začíná inverzní oblačnost rychle rozpouštět. To je rozdíl oproti situaci třeba v prosinci nebo lednu... nyní už jsou sluneční paprsky přes poledne mnohem silnější. Odpoledne se tak postupně na většině míst Česka vyjasní. V pondělí přesto vydržela inverze po celý den v části Polabí (Nymbursko) a v severní polovině Moravy. Úterý vypadá zhruba podobně. 

Inverze nejsou v březnu už příliš obvyklé, nyní je asi poslední část roku, kdy se mohou ve větší míře objevit. S postupujícím jarem už inverze hrozit nebudou, případně se nízká oblačnost a mlhy budou vyskytovat jen během ranních hodin. Mimochodem, jarní měsíce jsou z hlediska předpovídání počasí pro meteorology relativně nejlehčí. Období mezi koncem výskytu inverzí a začátkem výskytu letních bouřek, nepřináší velké záludnosti. 

Posledním dnem, kdy se v letošní sezoně může inverzní oblačnost déle udržet, bude tato středa. Od čtvrtka se čekáme studenou frontu, která ráz počasí znatelně změní. 



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024