Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

S oteplením přichází do Evropy i saharský prach

21. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 2. 2021 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zasaženo bude hlavně Španělsko a západní Evropa S oteplením přichází do Evropy i saharský prach Zdroj fotografie: 123rf

Kolem tlakové výše nad střední a východní Evropou proudí nad starý kontinent teplý vzduch od jihu (minimálně ve vyšších hladinách atmosféry). Současně nad severní Afrikou došlo k uvolnění velkého množství saharského prachu, který je jižním prouděním unášen na sever do Evropy.

Během neděle a pondělí se vzduchová hmota s velkou koncentrací prachu přesunuje přes Španělsko do Francie, Beneluxu a nad jihovýchodní Anglii. Okrajově se prach může dostat i do jižní Skandinávie.

V oblastech s velkým množstvím prachových částic v atmosféře se může obloha barvit do oranžova a může být snížená viditelnost. Prach může být z atmosféry vyplaven deštěm a následně se usadit na zemském povrchu v podobě tenké vrstvičky.

Kromě prachu se nad Evropu dostane i velké množství teplého vzduchu, v některých zemích je reálné překročení 20 °C. Velmi teplé počasí čekáme i v České republice, zejména v polovině příštího týdne.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024