Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po dvou letech klesla teplota v Česku pod -30 °C

12. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 2. 2021 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Největší mráz byl na Šumavě. Po dvou letech klesla teplota v Česku pod -30 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Do Česka proudí od severu velmi studený vzduch, ve kterém se místy protrhává oblačnost. To vytváří vhodné podmínky na noční propady teploty hluboko pod nulu.

V pátek ráno jsme tak zaznamenali nejnižší teplotu na našem území od února 2019. Minulá zima byla velmi mírná a teplota nikde pod -30 °C neklesla.

Nejchladnější byla dnes (12.2.) stanice Rokytská slať, kde se po 7 h ráno pokles teploty zastavil na úrovni -30,6 °C. Ranní pokles byl velmi rychlý, ještě po 4 h ráno bylo -17 °C. To svědčí o tom, že podmínky pro ochlazení nebyly úplně ideální a zřejmě byla část noci na šumavském nebi oblačnost. Pokud by bylo celou noc jasno, mohla se teplota dostat ještě níž. Uvidíme, jestli k tomu nedojde v některém z nejbližších dnů, kdy bude chladné počasí pokračovat.

Zajímavá teplotní minima hlásily i některé lokality v nižších polohách. V Doksanech (okres Litoměřice) v nadmořské výšce jen 158 m bylo ráno -21,4 °C, což je nejméně pro tento den v historii měření na této stanici. K silnému mrazu zde zajisté přispěla i na zdejší poměry nadstandardní sněhová pokrývka, která dnes rána činila 17 cm.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, kterým byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024