Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mrazy vrcholí, oteplovat se bude velmi pomalu

10. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve středu ráno bylo až -27 °C Mrazy vrcholí, oteplovat se bude velmi pomalu Zdroj fotografie: 123rf Noc na středu přinesla na stanici Jelení u Rolavy extrémní mráz v hodnotě -27,2 °C. I denní teploty zůstávají v severozápadní polovině Česka hodně nízké, na některých místech ve středu vůbec nepřekračují -10 °C a tedy jde o arktický den. Je tomu tak v horách, ale třeba také i v Liberci. Nízké teploty dosahují až třeba i do Prahy, kde bylo ve 14. hodin jen -9 °C. Na poměry hlavního města opravdu hodně velká zima. 

Mrazivé počasí bude v nejbližších dnech pokračovat v podobné síle - čtvrtek i pátek nabídnou denní teploty -8/-4 °C a noční teploty budou také extrémně nízké. V nižších polohách pohou klesat pod -15 °C a v podohorských oblastech i pod -20 °C. O víkendu přijde určitě zmínění mrazů, nicméně teploty -6/-2 °C, které by v sobotu i neděli měly panovat, jsou stále hodně hluboko pod normálem. Noci zůstanou stále stejně mrazivé. Sněžit už od čtvrtka do konce týdne nebude a naopak se občas objeví na obloze i slunce.

Příští týden sice přinese oteplováníl, ale bude to v duchu hesla, že ze dna propasti vede cesta jen vzhůru. Zvyšování teploty bude pomalé a to i přesto, že se pod vlivlem tlakové výše dočkáme slunečnějších dnů. Do středy by měly zůstat celodenní mrazy, většinou někde mezi -5 a -1 °C. Velmi mrazivá nadále budou rána. Nad nulu se aspoň v odpoledních hodinách teploty nejspíš začnou dostávat od čtvrtka 18. února. Ale jen mírně. Nepředpokládáme, že by se do konce příštího týdne oteplilo na více než +5 °C. Už teď je jisté, že únor skončí jako měsíc teplotně podprůměrný.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024