Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Část republiky znovu zasáhne vydatné sněžení

28. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 1. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pátek na severu, v sobotu pak i jinde Část republiky znovu zasáhne vydatné sněžení Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Leden nás letos zásobuje poměrně pěknou sněhovou nadílkou. Nyní byla vydána výstraha na další sněžení, i když nepostihne celou republiku. Vydatné srážkové pásmo nicméně přes celé Česko přejde a to v průběhu pátku od jihozápadu směrem k severovýchodu. V souvislosti s teplým vzduchem ale budou srážky v jihozápadní polovině republiky přecházet v déšť a na jihu Čech se v pátek odpoledne teploty dostanou i na 6 °C. V severovýchodní části Česka, zejména ve vyšších polohách v pohraničních horách, ovšem bude v pátek odpoledne a večer vydatně sněžit a vznikne solidní sněhová pokrývka. Ve vyšších polohách by měla dosáhnout k 10 cm nového sněhu. 

Další sněžení pak přijde hned v sobotu. Tento den přitom začne teplejším vzduchem na celém území, dopoledne bude na většině území kolem 5 °C a po poledni se na jihu Moravy můžeme dočkat i 8 °C. V průběhu dne k nám bude ale od severu přitékat studený vzduch a už během dne se prudce ochladí. Odpolední ochlazení postupně zasáhne celé Česko - třeba v Praze čekáme dopoledne zmíněných +5 °C a odpoledne kolem 16. hodiny už pokles teplot pod nulu. V průběhu odpoledne také začne na celém území postupně sněžit, jen na jihu půjde zpočátku o déšť.

Sněžení čekáme během sobotního večera a noci na neděli, takže v neděli by se většina území Česka měla ocitnout znovu pod sněhovou pokrývkou, nového sněhu bude asi 5 cm, možná i o něco více. Nedělní denní teploty by se pak měly držet kolem nuly, tudíž se sníh bude držet. 

Oficiální výstraha ČHMÚ na sníh nyní platí jen na páteční odpolední sněžení v příhraničních okresech severovýchodní části republiky. Na sobotní sněžení zatím vydána výstraha není, ale je možné, že se tak ještě stane. Nebezpečné by mohlo být i razantní ochlazení během odpoledne, které může leckoho překvapit. 



Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Takový duben jsme nikdy nezažili, teploty překvapily i zkušené meteorology

Teploty vzduchu se šplhaly v první polovině dubna až k tropické třicítce, aby se následně objevily noční mrazy. V závěru měsíce se zase vrátilo "léto". Teplotní vývoj zcela vybočil z normálu.

2. 5. 2024
Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024